18 Mayıs 2012 Cuma

devrim mi istemiştiniz?

Bazı şeyler elinize tam da o anda geçer ya, o andan kastım ne biliyorsunuz, tam da o an ifade etmeye ihtiyacınız olan şey, tam da ifade etmek istediğiniz şey, sonra önce harfler, sonra kelimeler, tümceler derken koca bir metin kavrayıverir sizi. 


Hani Mülksüzler'de Ursula ablamız der ya 'devrimi satın alamazsınız, devrim yapamazsınız, devrim olabilirsiniz ancak...' diye. Çoğu insan Billur tuz reklamının akar akar akar'ı gibi bakar bakar bakar ve hiçbir şey anlamaz, işin kötüsü anladığını zanneder, bunun bir sanrı olduğunu anlatamazsınız bir türlü derken Krishnamurti İlk ve Son Özgürlük ile imdadınıza yetişir. Çünkü;


Devrim ancak şimdi mümkündür, gelecekte değil. Yenilenme bugündür, yarın değil. İşin zor yanı, çoğumuzun anlamaya niyetinin olmaması, çünkü anlarsak bunun hayatımızda bir devrime yol açacağından korkuyoruz ve karşı koyuyoruz. Zamanın önümüzdeki zorluktan kurtulmanın bir yolu olmadığını gören ve dolayısıyla yanlış olandan kurtulmuş bir insan, doğal olarak anlamaya niyetlidir; o yüzden de zihni kendiliğinden sessizdir, zorlama olmadan, çaba olmadan. Zihin dingin ve sakin olduğu, herhangi bir cevabı veya çözümü aramadığı, ne karşı koyduğu ne de kaçındığı zaman - ancak o zaman bir yenilenme olabilir. Çünkü o zaman zihin doğru olanı algılayabilir,. İnsanı özgür kılan gerçektir, sizin özgür olma çabanız değil. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder