28 Aralık 2011 Çarşamba

Kadına şiddet ödül getirmiyor ama götürmüyor da

Ushan Çakır'ın Tiyatro Tiyatro dergisinin organize ettiği 2011 Tiyatro Ödülleri kapsamında en iyi erkek oyuncu seçilmesinden bahsediyorum. Benim bile bildiğim üzre Ushan Çakır bundan iki üç ay önce aynı dizide rol aldığı Ezgi Asaroğlu'nun boğazına yapışmış, söz konusu dizide işler karışmıştı.


Bakın, öfke sonucu herkes kendini kaybedip tokat atabilir, doğru değildir elbette ama burada başka bir şey var. Ushan Çakır öfkesini kontrol edemeyip Ezgi Asaroğlu'nun boğazını sıkıyor. Aynı kefeye konabilir mi? Az daha sıksa Ezgi Asaroğlu hayatta olmayacak belki, hangimiz biliyoruz boğazı acıdıkça Ezgi Asaroğlu'nun neler hissettiğini? Ben biliyorum. İki saniye daha boğazım sıkılsaydı aranızda olmayacaktım. Hem de yaratığın tekinin kompleksleri yüzünden... Neyse konumuz bu değil. Bahsettiğim şu, birisine vurursun, bu şiddettir ama birisinin boğazını sıkıyorsan bu artık cinayete teşebbüstür. İki üç saniye sonra Ezgi Asaroğlu Ushan Çakır'ın elinde kalsaydı ne olacaktı? Tiyatro Tiyatro dergisi hala daha kadın katili ama olsun iyi oynadı mı diyecekti? İtibarını şerefini beş paralık etmeyecek miydi? Ya da şu hali ile zaten etmedi mi?


Belki dergi adını duyurmak için yaptı, reklamın iyisi kötüsü olmaz, bunu bilemeyiz. Ushan Çakır'ın ödülü paylaştığı bir isim var, bu da gayet de güzel bir isim tepki çekerse ikincisini sunmuş gibi olmayız, zaten sunduğumuz diğer isim ön plana çıkar, halihazırda varolan bir ismin ön plana çıkması da çok dikkat çekmez.


Bırakın ödülü Fatih Sevdi'ye o zaman? Bu rezalete ne gerek var? Ushan Çakır ismini oraya koymak kadına şiddet konusundaki tavrını da gösteriyor derginin, adınızla beraber batın o zaman? Ne duruyorsunuz?


http://www.cnnturk.com/2011/kultur.sanat/sahne/12/27/tiyatro.odulleri.2011.sahiplerini.buldu/642109.0/index.html


Şimdi vıt vıt Ushan Çakır süper oyuncu sen ne anlarsın zıt zıt diyenler olacak, twitter'da da dedim, bir tiyatrocunun sorumluluğu sahnede başlayıp sahnede mi bitiyor? Orada iyi performans göstersin yeter, sahneden indiği an karısını dövüyor, arkadaşının boğazını sıkıyor, makyajı iyi yapamadığını düşündüğü makyözü tokatlıyor, bize ne? Böyle mi diyeceğiz? Tiyatroculuk böyle bir şeyse çok özür dileyerek tiyatro sanat dalı olmaktan çıkarılsın diyecek kadar ileri giderim çünkü bu ödül bir sanatçıya verilmelidir ve sanatçı olmak iki iyi performans göstermekten çok daha fazlasıdır. 


İş arkadaşın kadın olsun erkek olsun ona şiddet uygulamayacaksın, bakın bu çok basit ve temel bir kural. İnsanların özel hayatlarında çeşitli şeyler olabilir, bunlar ilişkileri gerebilir, doğaldır. Kimse kimsenin özel hayatı ile ilgilenmiyor burada. İlgilenilen konu bir erkek oyuncunun tepesinin tası attğında kendini kontrol edemeyip kadın rol arkadaşına saldırmış olması. 


Nedim Saban twitter'da çok güzel özetlemiş, zaten ben de konuyu oradan öğrendim:


"şüphesiz tiyatro ödülleri en iyi oyuncuya veriliyor ama kadına şiddet uygulayan birinin başarısı en azından bu yıl görmezden gelinebilirdi"


https://twitter.com/#!/nedimsaban/status/152095708223254529


"Çakır’ın son olarak “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”ne layık görülmesine ünlü tiyatrocu Nedim Saban itiraz etti. Saban, “Dövdüğü kızla gündeme gelen bir oyuncu yılın erkeği olabilir belki ama yılın erkek oyuncusu seçilmesi çok etik değil” yorumunu yaptı."


http://www.haberyolcusu.com/gundem/dayakci-oyuncu-en-iyi-secilir-mi.htm?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter






Çok doğru, bu ödülün Ushan Çakır'a verilmesi hem kadınlara hem meslektaşlarına hakaret. Benim bu konudaki görüşüm bu. Ödül verilsin verilmesin, bir oyuncu iyi bir oyuncu ise iyi bir oyuncudur ama iyi bir oyuncu olmak sanatçı olmaya yetmez. Önce insan olmak gerekir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder